Nic Balthazar verfilmt ex-mongool

Posted on 23 januari 2012 door

34


Regisseur Nic Balthazar gaat het opmerkelijke verhaal van Remco Govaert, die na dertig jaar bekende dat hij geen mongool was, maar gewoon lelijk, verfilmen. Jelle Cleymans neemt de rol van Remco voor zijn rekening.

Nic Balthazar is niet aan zijn proefstuk toe. De Gentse regisseur kreeg al veel lof voor zijn andere mongolenfilms ‘Ben X’, over een autistische jongen, en ‘Tot Altijd’, over een gehandicapte euthanasist. Ook Jelle Cleymans heeft al behoorlijk wat ervaring in het genre, hoofdzakelijk door gewoon zichzelf te zijn.

Net voor kerstmis vorig jaar bekende Remco Govaert (34) dat zijn afwijking verzonnen werd door zijn ouders. Ze hoopten dat hun zoon – gezien zijn duidelijk mongoloïde-achtige uiterlijk – zo meer kansen zou krijgen in het leven.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Remco Govaert in de film zichzelf zou spelen, maar helaas is de jongen sinds begin januari spoorloos. Na de commotie rond zijn bekentenis, raspte de ex-mongool zichzelf spoorloos. In de kamer van Remco vonden de begeleiders van sociale instelling ‘Het Zonnetje’ in Veurne enkel nog een kaasrasp en wat kleren terug.

Nic Balthazar vindt de keuze voor Jelle Cleymans ‘logisch’. ‘Zijn eigen levensverhaal lijkt sprekend op dat van Remco. Ik ben dan ook overtuigd dat Jelle in de rol veel van zichzelf zal kunnen stoppen.’

Posted in: TV Olen TV-tips