Congo eist afgehakte handjes terug van België

Posted on 22 januari 2016 door

25


Het idee van Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, om kunstwerken die eind achttiende eeuw door het Franse leger meegenomen zijn uit het toen nog onbestaande België heeft de Congolese Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Mboko Tikoto, aan het denken gezet. Hij eist nu dat de Belgische Staat alle negerhandjes die tijdens het koloniale bewind werden afgehakt, terugkeren naar Congo.

De handen van Congolese kinderen werden tussen de jaren 1890 en 1910 afgehakt indien de hoeveelheid rubber die werd opgehaald niet voldeed aan de verwachtingen van de Belgische koning Leopold II. De handen werden gerookt en opgestuurd naar de Belgische aannemers ter telling. Per dag werd ongeveer een ton aan afgehakte handen geteld.

De afgehakte handjes bevinden zich nu nog steeds in het koninklijk paleis in Brussel, als muurversiering of asbakken in één van de vele salons in het paleis. De Congolese politicus Mboko Tikoto dringt er al een tijdje op aan dat ons land de afgehakte handen teruggeeft. Met de eis van Elke Sleurs om Franse kunstwerken terug naar België te halen, wil hij nu ook zijn wens doorduwen.