“Gezellig doen” op oudjaar wordt afgeraden door terreurdreiging

Posted on 30 december 2015 door

26


De nationale veiligheidsdiensten hebben concrete aanwijzingen dat terroristen zich tijdens de oudejaarsnacht door “gezellig te doen” zullen proberen te mengen onder de bevolking, om vervolgens een aanslag te plegen. Daarom is de politie extra waakzaam voor mensen die gezellig samen een drankje drinken, wensen of pakjes uitwisselen, kussen of grappen vertellen. Er wordt ook afgeraden om gezellige activiteiten uit te voeren om de politie niet tot verkeerdelijke arrestaties te dwingen.

Er zouden concrete aanwijzingen zijn dat terroristen het op oudjaar specifiek op de gezelligheid zullen spelen. Zo kunnen ze explosieven in fondue-olie hebben gemengd, of een dodelijk gif in Champagne. “We zouden al die gezellige activiteiten individueel kunnen verbieden, maar dan zien we misschien iets over het hoofd. Daarom vragen we de bevolking om leuke dingen dit jaar te laten voor wat ze zijn”, aldus de woordvoerder van de politie.

Er wordt ook gevraagd om gezellige mensen te mijden. “We hebben telefoongesprekken onderschept waarin terroristen oefenden om nieuwjaarswensen uit te brengen.” Ook zelf gezellig doen wordt afgeraden. “Zeker wie eerder van het bruinige type is of een lange baard heeft, wordt afgeraden om zomaar mensen op straat geluk te wensen met het nieuwe jaar. Dit om de politie niet tot foute arrestaties te dwingen.”

TIPS
Om het risico op een aanslag te beperken, verspreidt de politie enkele tips voor oudejaarsavond:

* Pas op voor mensen die geen alcohol drinken. Dat is zeer verdacht.
* Mensen die dan weer te gezellig doen omdat ze lijken teveel gedronken te hebben, zijn ook verdacht.
* Ga werken op oudejaarsavond. Op het werk ben je veilig en dan doe je nog iets voor de maatschappij.
* Doe niet te uitbundig. Als dat niet vanzelfsprekend is, denk dan bijvoorbeeld aan de arme kindjes in Afrika om je gemoedstoestand te doen zakken.
* Like geen feestfoto’s of nieuwjaarswensen van familie en vrienden op Facebook, want dan weten de terroristen waar de populairste mensen zich bevinden.
* Vermijd flirten. Je wil geen terrorist in je bed.
* Laat champagnekurken niet knallen, maar probeer ze zonder geluid van de fles te verwijderen.
* Drink sowieso beter geen champagne. Water kan wel, want dat drinken terroristen ook.
* Mensen die een hond of een kind hebben die Allahuakbar heet, laten die best thuis. Zo ontstaan er geen misverstanden.
* De terroristen zullen zich vermommen als typische Westerlingen. Mijd daarom extravagante gay-types of sletjes.
* Wie luidop wil aftellen naar middernacht doet dat beter op een willekeurig moment, zoals om dertien voor elf of om zeven na één. Zo geef je de terroristen niet de kans om hun actie precies te timen.