Peeters: “Wie vakantiedagen levenslang opspaart, krijgt korting op het kerkhof”

Posted on 4 november 2015 door

21


Oss_Rijksmonument_516618_kerkhof_Eikenboomgaard,_sectie_BHet Allerheiligen-weekend heeft Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) geïnspireerd. Hij komt deze week met een plan dat werknemers moet aanmoedigen om hun vakantiedagen op te sparen tot na hun dood. Elke opgespaarde werkdag resulteert dan in een gratis “rustdag” op het kerkhof.

Het plan is eenvoudig. Werknemers kunnen hun verlofdagen levenslang opsparen. Ze gaan dan niet op vakantie, maar blijven jaar in jaar uit gewoon elke dag werken. Wanneer een werknemer overlijdt, kunnen diens nabestaanden de opgespaarde verlofdagen inruilen voor gratis rustdagen op het kerkhof. Wie honderd dagen verlof opspaarde, kan honderd dagen gratis op het kerkhof liggen.

Volgens Kris Peeters is zijn plan van goudwaarde op twee fronten. “Door niet op vakantie te gaan, ontlasten de levenden de huidige generatie en na hun dood zadelen ze de volgende generatie niet op met torenhoge kerkhofkosten. Het is win-win voor iedereen, niet alleen voor de staatskas, maar ook voor de families die de kerkhoffactuur zullen zien dalen.”

De regering di Rupo had in 2011 al een gelijkaardig voorstel. Daarin werd gedacht aan manieren om ook de doden langer te laten werken. “Wij komen nu met een meer constructief tegenvoorstel. De regering di Rupo wou de mensen langer laten werken, wij ontlasten met deze maatregel de gezinnen van de volgende generatie.

Posted in: Olen nieuws