Moordend voetgangersverkeer eist 7 slachtoffers

Posted on 14 september 2015 door

31


Op de Italiëlei werd een wagen gegrepen door een overstekende voetganger.

Op de Italiëlei werd een wagen gegrepen door een overstekende voetganger.

Het fiets- en voetgangersverkeer heeft dit weekend in Antwerpen zeven slachtoffers geëist. Een kindje kwam onder een zware voet terecht, en twee met bloed bespatte wagens moesten voor reiniging worden afgevoerd naar de carwash.

De Antwerpse politie en de stad Antwerpen maken zich al een tijdje zorgen om het hoge aantal verkeersslachtoffers veroorzaakt door fietsers en voetgangers. Vandaar lanceerden de twee onlangs een sensibiliseringscampagne waarin die zwakke weggebruikers worden aangemaand om hun verantwoordelijkheid in het verkeer op te nemen. Voorlopig zonder succes, helaas. Afgelopen weekend werden opnieuw zeven mensen het slachtoffer van onverantwoord wandelgedrag.

In de Kerkstraat kwam een 7-jarig jongetje onder de zware voet van een 42-jarige wandelaar terecht. Op de Meir gebeurde hetzelfde, dit keer was een hondje het slachtoffer.

Op de Turnhoutsebaan stak een bejaard vrouwtje dan weer te traag over op het zebrapad, waardoor ze in botsing kwam met een aankomende automobilist. De getraumatiseerde chauffeur moest zijn wagen naar de carwash brengen om het bloed te verwijderen. De nabestaanden van de bejaarde vrouw zullen instaan voor de kosten.

In de uitgaansbuurt gebeurde ook een fataal voetgangersongeval. Daar liep een man na een caféruzie in op een andere man met een mes. De politie maant voetgangers daarom aan om niet meer met een mes voor zich uit rond te wandelen.

In het stadspark werd een jogger afgevoerd nadat hij zich schuldig had gemaakt aan overdreven snelheid. Hij liep daarbij een ontsteking aan de kniepees op.

Een eerder psychologisch drama dan weer in Antwerpen Zuid. Daar reed een fietser bruut tegen een op het fietspad geparkeerde wagen aan. De eigenaar, die net aan zijn voorlaatste afbetaling zat, moest in paniek worden afgevoerd. ‚Bovendien was de geparkeerde wagen in zijn recht’, aldus Sven Lommaert, woordvoerder van de lokale politie. ‘De eigenaar moest brood halen van zijn vrouw, maar er zijn daar onvoldoende parkeerplaatsen.’

Stad wil wandelbewijs invoeren
Door het dramatische wandelgedrag van veel Antwerpenaren overweegt burgemeester Bart De Wever om een soort wandelbewijs in te voeren, naar analogie met het autorijbewijs. “We denken aan een examen waarin voetgangers moeten laten zien dat ze verantwoord door de stad kunnen wandelen. Ze moeten bijvoorbeeld een parcours afleggen waar ze voor het rood moeten wachten, en een zebrapad moeten zoeken. Wie niet voor dat examen slaagt, mag zich niet meer te voet door Antwerpen verplaatsen, de auto is dan nog de enige optie.’

Toch denkt Bart De Wever niet dat het wandelbewijs er zal komen. ‘De lobby van de zwakke weggebruikers is zeer conservatief. Zij staan niet open voor dit soort innovaties.’

Tot slot merkt de burgemeester ook nog op dat deze campagne en het wandelbewijs niet nodig zouden zijn als iedereen gewoon met de wagen naar de stad zou komen. ‘De auto is het veiligste transportmiddel. Er zitten gordels in, en een airbag. Moest iedereen met de wagen rijden, dan vielen er geen verkeersslachtoffers meer’.

Posted in: Olen nieuws