Meer bedelaars op straat moet Antwerpen aan metropolitaans karakter helpen

Posted on 27 juli 2015 door

25


image

Daklozen zijn zeer populair bij toeristen. Ze zouden Antwerpen de uitstraling van een grootstad kunnen geven.

Meer zwervers en bedelaars in het straatbeeld. Zo hoopt het Antwerpse stadsbestuur het toerisme een duwtje in de rug te geven.

“In alle grote steden zijn bedelaars en zwervers een vaste waarde”, zegt Philip Heylen, schepen van cultuur van Antwerpen. “Ze dragen bijvoorbeeld in Londen, Madrid of New York bij aan het metropolitaanse karakter en zijn daardoor echte toeristenmagneten. Het is dan ook zeer spijtig dat in Antwerpen nauwelijks of geen zwervers te zien zijn.”

Volgens Heylen komt dat omdat Antwerpenaars die de rol van zwerver zouden kunnen vervullen, voldoende leefloon krijgen van het OCMW. “Ze zien de nood niet om te gaan bedelen op de Meir of zich te bezatten in onze premetrostations. En dat is jammer, want Antwerpen is ook een metropool, en verdient haar zwervers.”

win-win situatie
Het stadsbestuur nam daarom de beslissing om al vanaf 1 september 2015 de functie van zwerver aantrekkelijker te maken. “We willen de toeristen het gevoel geven dat ze in een wereldstad rondlopen. Daarom zullen we er voor zorgen dat er tegen de populaire kerstperiode meer zwervers en bedelaars in het stadsbeeld te zien zijn.”

“De meest kwetsbare groep zal vanaf 1 september €200 minder leefloon krijgen, waardoor ze aangemoedigd zullen worden om te gaan bedelen op straat”, zegt Fons Duchateau, voorzitter van het OCMW van Antwerpen. “Zowel de zwervers als de stad varen er wel bij, want de toeristen zullen met hun bijdragen beide partijen financieel ontlasten. Zo komt voor de stad ook meer geld vrij om te spenderen aan bijvoorbeeld extra ondergrondse parkings waar toeristen hun auto kwijt kunnen, maar waar ook daklozen kunnen overnachten. Als ze aan het oog van het veiligheidspersoneel weten te ontsnappen uiteraard, maar that’s part of the game, toch?”

Posted in: Olen nieuws