Dankzij “Lux-Park” altijd en overal legaal fout parkeren

Posted on 13 april 2015 door

38


"Er is nog heel veel onbenutte ruimte die kan dienen als parkeerplaats, denk bijvoorbeeld aan fietspaden"

“Er is nog heel veel onbenutte ruimte die kan dienen als parkeerplaats, denk bijvoorbeeld aan fietspaden”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) werkt aan een plan om het fout parkeren, zoals parkeren op het fiets- of voetpad, in bepaalde omstandigheden te legaliseren. Op die manier wil hij het schrijnend tekort aan parkeerplaatsen in onze grootsteden oplossen.

“Grootsteden en parkeren, het blijft een moeilijke combinatie’, aldus minister Ben Weyts. “Vaak is het onmogelijk om voor de deur van pakweg de bakker te parkeren. Mensen gaan dan fout parkeren, en eerlijk gezegd, ik kan dat begrijpen.” Daarom lanceert de minister een plan om het fout parkeren te legaliseren. “We gaan werken met zogenaamde Lux-Park-abonnementen waarmee je altijd en overal legaal kan fout parkeren.”

Het parkeerprobleem in de steden is volgens Ben Weyts immers geen kwestie van een tekort aan plaats. “Er is gewoon ontzettend veel onbenutte ruimte in de stad, ik denk bijvoorbeeld aan fietspaden, voetpaden, gehandicaptenplaatsen en de ruimte op de weg naast andere geparkeerde wagens. Dankzij Lux-Park zal parkeren op dergelijke plaatsen voor bepaalde chauffeurs niet langer beboet worden.”

Een Lux-Park-abonnement zal de autogebruiker 1750 euro per jaar kosten. Of dat bedrag wel democratisch is? “Dat hoeft in dit geval niet”, aldus Ben Weyts. “Het systeem is vooral bedoeld voor mensen met belangrijke functies die geen tijd hebben om ergens op een afstand van hun bakker of beenhouwer te parkeren en de rest te voet te doen, of chauffeurs van SUV’s en andere grote wagens die gewoon niet meer in normale parkeerplaatsen passen. Zij zullen bereid zijn om dit bedrag te betalen. De Lux-Park-abo is bovendien fiscaal aftrekbaar.”

De gelegaliseerde foutparkeerders zullen volgens Ben Weyts anderhalf miljoen euro per jaar opleveren. Dat geld kan geïnvesteerd worden in randparkings voor het gewone volk.

Posted in: Olen nieuws