Siciliaanse maffia overweegt verhuis naar België

Posted on 25 februari 2015 door

4


media_xl_853404

Tommaso Buscetta in moeilijkere tijden. ‘In Sicilië moeten we voor projecten zoals Uplace heel wat mensen vermoorden, in België kan het ook via de schone weg, dat vinden wij zeer interessant.’

Enkele beruchte Siciliaanse maffiafamilies overwegen te verhuizen naar België. Ze zien opportuniteiten in het gemak waarmee grote projectontwikkelaars hier vat krijgen op de politiek, bijvoorbeeld in de dossiers Uplace en Oosterweel, zonder dat ze daarvoor geweld moeten gebruiken.

De georganiseerde misdaad in Sicilië boert al enkele jaren achteruit, en de zwaarst getroffen sector is de bouw. De maffiosi zijn daarom al enige tijd op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden, eventueel buiten Italië. België lijkt nu de meest aantrekkelijke optie te zijn. “Onze adviseurs volgen al een tijd de Belgische politiek’, aldus Tommaso Buscetta. ‘Het is zeer interessant om te zien dat projectontwikkelaars in dossiers zoals Uplace en Oosterweel gewoon hun zin kunnen doen zonder dat ook maar iemand achter die projecten staat. Ze hebben de politici netjes in hun binnenzak zitten.”

Buscetta is jaloers en geeft dat ook toe. ‘In Sicilië moeten we voor zo’n projecten familieleden van politici ontvoeren of protesterende omwonenden afmaken. Die harde aanpak zijn we een beetje beu. Er is al zoveel geweld in de wereld en blijkbaar kan het in België ook via de officiële weg. Gewoon een paar recepties afschuimen, een onderzoeksrapportje forceren en basta. Daarom wil onze familie haar actieterrein naar België verleggen.’

Buscetta ziet ook voor Belgische politici opportuniteiten. “Wij bieden een totaalpakket aan. We leveren het goedkoopste beton, runnen aannemersbedrijven en bij grote projecten kunnen we positieve onderzoeksrapporten forceren of steekpenningen uitdelen. En veel professioneler dan hoe het er nu aan toegaat in België. Hadden wij Uplace mogen doen, het complex stond er al en geen enkele journalist had er negatief over bericht. Wij weten ze immers wonen.”

Het enige wat de Italiaanse maffiosi nog tegenhoudt, is vreemd genoeg ons Belgische voetbal. “Als we verhuizen zullen we voor Club Brugge moeten supporteren om bij de lokale maffia te kunnen infiltreren. En die gasten kunnen echt niet voetballen.”

Posted in: Olen nieuws