Nieuwe downtest goed nieuws voor ouders die een mongooltje willen

Posted on 13 februari 2015 door

15


Ronald en Maybeline verlangen vooral naar de aanhankelijkheid die ze naar eigen zeggen enkel van een mongooltje kunnen krijgen.

Ronald en Maybeline verlangen vooral naar de aanhankelijkheid die ze naar eigen zeggen enkel van een mongooltje kunnen krijgen.

Ronald en Maybeline Claeys uit Geel proberen al enkele jaren om een kindje met het downsyndroom te krijgen, voorlopig zonder succes. Dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) werkt aan de terugbetaling van een bloedtest, de zogenoemde NIPT-test, die de aandoening bij een ongeboren kind kan opsporen is dan ook goed nieuws voor het jonge koppel.

De wens van Ronald (41) en Maybeline (23) lijkt misschien vreemd: het stelletje wil dolgraag een mongooltje in het gezin. Maar de twee weten wel waarom. “Het is ons levensdoel om zo’n kindje gelukkig te maken”, zegt Ronald. “De mensen zeggen altijd dat je veel liefde en affectie ontvangt van een mongooltje. Daar zijn wij al jaren naar op zoek. We zijn met onze vraag zelfs bij de huisarts geweest, maar die raadde ons aanvankelijk een hondje aan. Het klopt dat die beestjes net als mongooltjes ook heel aanhankelijk kunnen zijn, maar Maybeline is allergisch voor honden en dus was dat geen optie.

Daarom besloot het koppel bewust te gaan voor een baby met het downsyndroom. Maybeline begon excessief te roken en te drinken tijdens haar zwangerschap, maar helaas werden uit de eerste twee zwangerschappen enkel minder begaafde, maar gezonde, kinderen geboren. Daarom volgde Maybeline een speciaal chroomrijk-dieet, dat haar door een medicijnman werd aangepraat, en ervoor zou zorgen dat het kindje in haar buik een chromosoom bij zou winnen. Ook die aanpak werkte niet, want Maybeline en Ronald kregen opnieuw een gezonde baby.

Dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nu werkt aan de terugbetaling van een bloedtest die de aandoening bij een ongeboren kind kan opsporen, bezorgt het duo nieuwe hoop. “Nu hoeven we onze tijd niet meer te verspillen aan het krijgen van gezonde kinderen, waar we vervolgens telkens weer een pleeggezin voor moeten zoeken”, aldus Ronald. “Als uit de test blijkt dat het geen mongooltje zal worden, kunnen we de zwangerschap voortijdig beëindigen en gewoon opnieuw proberen. We zijn hoopvol dat we zo eindelijk ons lieve mongooltje zullen krijgen”.