Zo zag Mohammed er echt uit

Posted on 17 januari 2015 door

6


Mohammed zag er volgens deze tekening in oude religieuze geschriften helemaal anders uit dan de Mohammed die de cartoonisten van Charlie Hebdo gebruikten.

Mohammed zag er volgens deze tekening in oude religieuze geschriften helemaal anders uit dan de Mohammed die de cartoonisten van Charlie Hebdo gebruikten.

De jarenlange polemiek rond het afbeelden van de profeet Mohammed is mogelijk gebasseerd op een misverstand en dus eigenlijk voor niets geweest. Wetenschappers van de Durka Durka University in Syrië hebben in oude heilige geschriften een tekening gevonden van Mohammed waaruit blijkt dat de profeet helemaal niet lijkt op het cartoonfiguurtje van Charlie Hebdo.

In de Islam is het afbeelden van Mohammed ten strengste verboden – het was dan ook de reden waarom twee terroristen de redactie van Charlie Hebdo aanvielen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen Mohammed nog bij leven was, en zijn status van profeet nog niet had verdiend, waren tekenaars uiteraard vrij om hem af te beelden. Na de heiligverklaring van Mohammed mocht niemand de profeet nog tekenen, en zo raakte het ware gelaat vergeten.

Syrische wetenschappers hebben nu in oude religieuze geschriften uit het archief van de Durka Durka University een tekening gevonden van de profeet. En wat blijkt? Mohammed lijkt helemaal niet op de cartoonfiguur die de tekenaars van het Franse satirische blad Charlie Hebdo jarenlang hebben gebruikt. Dat cartoonfiguurtje was de aanleiding voor de gruwelijke aanslag op de redactie.

Toch linken de Syrische wetenschappers het foute beeld dat Islamieten vandaag van hun profeet Mohammed hebben aan Westerse tekeningen. ‘Omdat de moslims niet meer weten hoe hun profeet eruitzag, hebben ze de vele Westerse cartoons voor waar aangenomen,’ aldus een wetenschapper, ‘Ze gingen er van uit dat de Franse tekenaars zich wel op historische feiten hadden gebaseerd omdat de studiegraad in het land behoorlijk hoog ligt. Dat vertrouwen blijkt nu onterecht, want de echte Mohammed zag er in werkelijkheid helemaal anders uit. De cartoonisten hebben dus eigenlijk een gewone man afgebeeld, en hebben dus niets strafbaar gedaan.’