Antwerpen wordt zelf “de parking”

Posted on 1 december 2014 door

2


safe_imageTal van gemeenten in de Antwerpse rand, die vaak smalend “de parking” wordt genoemd, gaan het Antwerpse stadscentrum promoten als Park&Ride-zone. Bezoekers van die randgemeenten kunnen dan in Antwerpen parkeren, en zich vervolgens met het openbaar vervoer naar de randgemeenten verplaatsen. “Antwerpen wordt zelf de parking”, klinkt het trots bij Jan Peeters, burgemeester van Herentals en initiatiefnemer van het project ‘T Stad is Parking.

De meeste steden en gemeenten willen het gebruik van de wagen in hun centrum onnodig maken. De parkeerplaatsen in de binnenstad worden beperkt, en tegelijk worden enorme netwerken van groene zones en fiets- en wandelpaden aangelegd. Het Antwerpse stadsbestuur maakt de omgekeerde beweging: zij creëren steeds meer parkeermogelijkheden in het centrum. Van die keuze dreigt de stad nu de dupe te worden.

Onlangs nog werd beslist dat er op de site van Park Spoor Oost geen park komt, maar een enorme parking. Ook een nieuw park op het Zuid en de autoluwe boulvard op de kaaien staan op de helling. Het motto van het stadsbestuur is meer parkeerplaatsen voor de mensen die er niet wonen. Een bewuste keuze, gesteund door de drukkingsgroep van Steden en Gemeenten die worden Belachelijk Gemaakt door Antwerpen, kortweg SeGdwBGdA. “Al decennia worden wij vernederd en belachelijk gemaakt door de Antwerpenaren! Wij zijn dit beu, wij zijn niet de parking van Antwerpen”, zegt Jan Peeters, voorzitter van de drukkingsgroep en burgemeester van Herentals. “Al enkele jaren kopen wij alle gronden in Antwerpen op die kunnen worden gebruikt voor groene zones. Sinds Bart De Wever burgemeester is, staat niemand nog in de weg om van al die gronden parkings te maken. Binnen enkele jaren is Antwerpen parking, wie laatst lacht, lacht het best.”

Ook onder andere Sint-Niklaas stapt mee in het “Parking Antwerpen”-project. Het stadsbestuur daar wil de tram 3, die vanuit het Antwerpse centrum naar Zwijndrecht rijdt, verlengen tot in Sint-Niklaas. “Dan kunnen we de bezoekers van Sint-Niklaas vragen om zich onder de Groenplaats te parkeren, en vervolgens de tram te nemen naar het autoluwe Sint-Niklaas.”

Posted in: Olen nieuws