Maldegem gebruikt afschakelplan om Eeklo zonder stroom te zetten

Posted on 5 november 2014 door

4


maldegem1___Stadhuis_op_Grote_MarktDe gemeente Maldegem gaat het afschakelplan van netbeheerder Elia gebruiken om de rivaliserende buurgemeente Eeklo de komende winter zonder elektriciteit te zetten. De Maldegemnaren gaan extra veel energie verbruiken, in de hoop dat het afschakelplan in werking treedt. Volgens dat plan gaat het licht eerst uit in Eeklo, pas bij een nog veel groter tekort ook in Maldegem.

Sinds lange tijd is er grote rivaliteit tussen Maldegem en Eeklo. Deze bereikte in 1458 een vroege climax. Toen veroordeelde hertog Filips de Goede Eeklo tot een zware geldboete en dwong hij de inwoners van Eeklo vergiffenis te vragen aan die van Maldegem. Aanleiding was een onschuldige koeiendiefstal. Het voorval bleef knagen, waardoor de latere gedeelde geschiedenis van Eeklo en Maldegem bol staat van de verwijten en pesterijen. Eeklo bouwde bijvoorbeeld eerst een grotere kerk, waarna Maldegem een grotere sporthal optrok en Eeklo op zijn beurt als eerste een groot park met vijver aanlegde. Leerkrachten uit Maldegem weigerden ook enige tijd om kinderen uit Eeklo een opleiding te geven.

Het afschakelplan dat voor deze winter in werking treedt is nu een nieuwe aanleiding voor Maldegem om Eeklo den duvel aan te doen. Eeklo staat immers eerste in het afschakelplan. Wanneer een stroomtekort dreigt, gaat Eeklo eerst in het duister. Maldegem volgt pas bij een ernstig en blijvend tekort. Die bevoordeelde positie wil Maldegem aangrijpen om Eeklo zonder stroom te zetten. De inwoners gaan extra veel energie verbruiken – strijken, koken en elektrisch verwarmen tijdens de piekuren bijvoorbeeld – waardoor de kans op een stroomonderbreking in Eeklo dreigt. In het gemeentehuis van Maldegem vinden inwoners handige tips om zoveel mogelijk te verbruiken. Eeklo staat machteloos maar beraadt zich nu reeds over een vergeldingsactie.

Posted in: Olen nieuws