Nigeria is nu ook officieel glutenvrij

Posted on 24 oktober 2014 door

4


glutenEr zijn in Nigeria de afgelopen zes weken geen gluten in voeding opgedoken, waardoor het land nu officieel glutenvrij is. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst, haver, spelt, kamut en rogge. Je vindt ze daarom behalve in vers brood en pasta ook terug in heel veel andere producten uit de supermarkt, waaronder koekjes, snoep en bier.

Overgevoeligheid voor gluten kan leiden tot ontstekingen in het lichaam, welke weer kunnen leiden tot andere aandoeningen en zelfs chronische ziekten. Wat minder bekend is dat glutenintolerantie ook kan leiden tot overgewicht en obesitas. In de ontwikkelde landen treft glutenallergie ongeveer 1 op 1.000 mensen, onder de kijkers van televisiezender Vitaya is dat zelfs 1 op 3. In Afrika is het risico op gluten veel kleiner, en nu is Nigeria ook officieel glutenvrij verklaard door de WHO.