Droog Afrika lijdt onder Ice Bucket hype

Posted on 21 augustus 2014 door

35


emptying

Ook in de waterput van het dorp van Nitoko was geen ijskoud water meer te vinden.

Een man uit Eritrea die werd uitgedaagd voor de Ice Bucket Challenge kan die uitdaging niet aangaan omdat er in zijn dorp geen water meer te vinden is. Nu moet hij 100 dollar betalen aan het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte ALS, wat gelijk staat met vier jaarlonen bij de rubberfabriek waar hij werkt.

Het concept van de Ice Bucket Challenge is even eenvoudig als geniaal. Je wordt uitgedaagd om een emmer ijswater over je hoofd te gieten en dat te filmen. Doe je dat, dan mag je iemand anders uitdagen. Heb je er geen zin in, dan doneer je 100 euro aan het onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte ALS.

Maar wat doe je als je geen water in de buurt hebt? Het overkwam Nitoko, een arme man uit Eritrea. Hij werd, samen met een pak andere Afrikanen, uitgedaagd door rockster en goeddoener Bono, maar moet door een tekort aan water in zijn dorp de uitdaging aan zich voorbij laten gaan. Omdat nergens in het reglement van de Ice Bucket Challenge staat dat arm zijn een goede reden is om niet mee te doen aan de hype, moet Nitoko de volle 100 euro betalen aan het ALS-onderzoek. De man overweegt daarom onder andere om zijn drie vrouwen te verkopen.

Het verhaal van Nitoko is illustratief voor heel wat arme Afrikanen, die onder druk van de Ice Bucket Challenge hun spaargeld en veel meer moeten ophoesten. Onder andere de landen Eritrea, Zambia en Soedan hebben al aan Bono gevraagd om te stoppen met het nomineren van Afrikanen.