‘Arme studenten kunnen bijklussen bij de rijke’

Posted on 30 juli 2014 door

23


6854635Studenten die het thuis niet breed hebben, kunnen in de toekomst klusjes opknappen voor de rijkere studenten om hun inschrijvingsgeld te betalen. Zo nuanceert Wouter Jambon, praeses van de Vlaamsgezinde, conservatieve studentenvereniging KVHV, en zoon van N-VA-kopstuk Jan Jambon, zijn eerdere uitspraak dat hoger onderwijs enkel voor de elite zou zijn weggelegd.

Wouter Jambon kwam vorige week in een mediastorm terecht door te beweren dat het hoger onderwijs niet voor iedereen is weggelegd, maar enkel voor een elite die een hoger inschrijvingsgeld kan betalen. Met die uitspraak wilde hij de beslissing van de regering-Bourgeois om te besparen op hoger onderwijs verdedigen. Door die besparing dreigt het inschrijvingsgeld immers anderhalf tot twee keer zoveel als vandaag te gaan bedragen.

‘Luxe en genot zijn voor de happy few. En de happy few zijn die met geld’, zegt de goedlachse rijkeluiszoon. ‘Maar dat betekent niet dat studenten uit armere gezinnen thuis moeten blijven. Zij kunnen immers voor hun inschrijvingsgeld werken.’ Wouter Jambon doelt op vakantie- en studentenwerk, maar ook zijn studentenvereniging biedt mogelijkheden. ‘Wij, rijke studenten, zijn het niet gewoon om te koken of te kuisen. Daar hebben wij thuis werkvolk voor. Studenten uit gezinnen die het minder breed hebben, zijn daarom meer dan welkom om onze rotzooi te komen opruimen, boodschappen te doen, te koken of ons clublokaal op te kuisen na de wekelijkse cantus. Wie bijvoorbeeld een academiejaar lang wekelijks mijn studentenloft komt opruimen, krijgt achteraf mijn volledige weekgeld. Daarmee kan die arme student toch al bijna de helft van het inschrijvingsgeld betalen. Zo blijft hoger onderwijs voor iedereen mogelijk.’

Posted in: Olen nieuws