Supermarkten weren knappe vrouwen als kassierster

Posted on 8 maart 2013 door

11


kassaHeeft u zich ooit al afgevraagd waarom de kassierster in uw supermarkt telkens weer zo lelijk als de nacht is? Een bewuste strategie, zo blijkt uit onderzoek dat naar aanleiding van Internationale Vrouwendag is gepubliceerd.

In gelekte interne aanwervingsdocumenten van enkele grote supermarktketens staat te lezen dat knappe vrouwen aan de kassa niet goed zijn voor de omzet, en daarom beter niet gerecruteerd worden. Knappe kassiersters zouden de transit aan de kassa vertragen. Mannelijke klanten treuzelen bij het zoeken naar complimentjes, of verdelen hun aankopen over meerdere kleine boodschappen per dag, waardoor ze een knappe kassierster meermaals kunnen benaderen. Zo ontstaan langere wachtrijen, wat verkoopcijfers doet dalen.

Daarom hanteren de supermarkten een strategie van ‘lelijke kassiersters eerst’. Er zouden zelfs beloningen uitgedeeld worden aan kassiersters die zich onaantrekkelijk kleden tijdens de werkuren.

Sieska Claeys van de Vrouwenbeweging vindt deze strategie niet persé negatief: ‘Eerst hadden de mannen alles voor het zeggen, daarna mochten ook knappe vrouwen af en toe hun mond opendoen. Dat nu ook lelijke vrouwen bevoordeeld worden, dat is ultieme emancipatie.’

Posted in: Olen nieuws