Koning waarschuwt voor CO-vergiftiging

Posted on 27 december 2012 door

10


albert

De koning waarschuwt voor de “rampzalige gevolgen voor de volksgezondheid” die verwarmingsinstallaties uit de jaren dertig kunnen hebben.

Koning Albert II heeft vandaag opnieuw een geladen uitspraak gedaan tijdens zijn traditionele nieuwjaarsspeech voor familie en genodigden. De koning vroeg om waakzaam te blijven voor de gevaren van CO-vergiftiging.

CO is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend gas dat vrijkomt bij elke verbranding van hout, kolen, gas, mazout, enz. Jaarlijks veroorzaakt CO duizenden ongevallen, waarvan een honderdtal met dodelijke afloop. De koning waarschuwde de aanwezigen voor deze gevaren, en verwees daarbij uitdrukkelijk naar de vele installaties uit de jaren dertig die vandaag nog oude huizen verwarmen.

De uitspraken van de koning schieten bij weerman Frank Deboosere in het verkeerde keelgat: ‘Wie denkt de vorst wel dat hij is? Waarschuwen voor CO-gevaar is een taak voor gediplomeerde mensen, zoals weermannen. De koning zaait met zijn holle en ongenuanceerde uitspraken paniek onder de bevolking, en dat is allerminst de functie van een vorst.’