‘Nederlandse kinderen moeten meer echt bier drinken’

Posted on 4 mei 2012 door

4


Nederlandse kinderen van onder de 15 jaar zijn niet langer Europees koploper in alcoholgebruik. Nederlandse trots Heineken ligt aan de basis van de achteruitgang.

De cijfers zijn afkomstig van een grootschalige, vierjaarlijkse enquête van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die peilt naar het welzijn van de Europese jongeren. Vooral bij de jongste Nederlanders (11 en 13 jaar) is het alcoholgebruik afgenomen. De groep van 15-jarigen weet de terugval nog enigszins te beperken. Een verklaring is te vinden bij de nieuwe methode die het WHO bij deze peiling hanteert. De organisatie besloot Heineken niet langer als een bier te beschouwen, maar de drank te verhuizen naar de categorie ‘junk food’. Daardoor tellen Heineken-consumpties niet langer mee in de alcoholpeiling.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) hoopt de titel voor het eind van 2013 terug naar Nederland te halen. ‘Hier ligt een opdracht voor de komende jaren. We moeten onze jongeren leren om echt bier te drinken, geen rioolwater in flesjes. Alleen dan kunnen we onze titel heroveren.’ De minister stelde vandaag een aantal ambitieuze beleidsmaatregelen voor, zoals het gratis uitdelen van Belgische kwaliteitsbieren aan de schoolpoorten. Er komt ook een sensibiliseringscampagnes op televisie onder de welluidende titels ‘Wie Heineken drinkt, wordt nooit een echte vent’ en ‘Breezersletjes, mannen weten waarom!’ waarin de vele voordelen van alcoholmisbruik op jonge leeftijd centraal zullen staan.

De minister is hoopvol: ‘Dat de groep van 15-jarigen de schade weet te beperken, bewijst dat ook wij Nederlanders uiteindelijk een goede smaak kunnen ontwikkelen.’

Volg TV Olen ook op Facebook en Twitter