Laatste “Last Post” na klacht geluidsoverlast

Posted on 9 april 2012 door

79


In Ieper wordt straks misschien wel de allerlaatste “Last Post” geblazen na een klacht wegens geluidsoverlast door enkele omwonenden. Het trompetritueel zal enkel nog via een nieuwe wereldoorlog-één-herdenkingsapp op iPad en iPhone te horen zijn.

Buurtbewoners dienden zo’n half jaar geleden een klacht in tegen de “Last Post”, omdat zij het getrompetter als ondraaglijk bestempelen. De vrederechter geeft de buren nu gelijk. Volgens hem overtreft de overlast in dit specifieke geval het algemeen belang.

De datum van de allerlaatste Last Post, op 30 april, is symbolisch gezien het ook de sterfdatum van Adolf Hitler betreft. De rechter stelt voor om daarna de “Last Post” enkel nog te blazen via een nieuwe wereldoorlog-één-herdenkingsapp voor iPhone en iPad. Dan kan wie dat wil het ritueel in alle stilte beleven, zonder daarbij omwonenden te storen. Android-gebruikers moeten nog even op de app wachten.

De Last Post is het trompetsignaal dat elke dag om 20 uur onder de Menenpoort gespeeld wordt, als eerbetoon aan de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Het ritueel vindt plaats sinds 24 juli 1929, met enige onderbreking tijdens de bezetting van Ieper door de Duitsers tussen mei 1940 en 6 september 1944.

Volg TV Olen ook op Facebook en Twitter