Mongooltje doneert extra chromosoom

Posted on 30 maart 2012 door

9


Een jonge twintiger die lijdt aan het syndroom van Down, heeft met succes zijn 47ste chromosoom gedoneerd aan zijn pasgeboren nichtje, dat slechts 45 chromosomen heeft. De betrokken artsen en wetenschappers spreken van een medisch wonder.

Het syndroom van Down wordt veroorzaakt doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt, in plaats van het gebruikelijke tweevoud. Daardoor heeft een mongooltje dus eigenlijk één chromosoom teveel, namelijk 47.

Amerikaanse wetenschappers hebben nu een manier gevonden om dat extra chromosoom uit het lichaam van een mongooltje te verwijderen, en het vervolgens over te plaatsen in een patientje dat lijdt aan het syndroom van Turner, wat betekent dat ze één chromosoom te weinig heeft. Na een succesvolle operatie van 97 uur tellen beide patiënten nu elk 46 chromosomen, zoals normale mensen.

De dokters spreken van een wereldprimeur, zelfs een medisch wonder. Voor beide patiënten zijn de gevolgen enorm. Gedurende de komende weken zullen zij er steeds ‘normaler’ gaan uitzien en zich minder aanhankelijk gaan gedragen. Voorlopig bevinden de patiënten zich echter nog in een tussenstadium, in de medische wereld bekend als het syndroom van Jelle Cleymans.

Volg TV Olen ook op Facebook en Twitter

Posted in: Olen wetenschap