VRT zendt werklozentelevisie uit voor Waalse kijkers

Posted on 20 maart 2012 door

6


De VRT gaat onbenutte zendtijd tijdens de kantooruren uitbesteden aan de Waalse zender RTBF. Overdag komen werkloze Walen immers zenders tekort. ‘En dat terwijl alle Vlamingen op dat moment toch op hun werk zitten, en dus geen televisie kunnen kijken’, aldus VRT-baas Sandra De Preter.

Het zendertekort in Wallonië is al langer een probleem. Werkloze Walen die hun dag proberen te vullen, kiezen vaak voor de televisie als tijdverdrijf. Helaas is de keuze overdag beperkt. Daar komt nu verandering in. Niet door een derde Franstalige net, wel dankzij een opmerkelijke samenwerking met de VRT. Die doet tijdens de kantooruren zendtijd cadeau aan haar Waalse collega.

‘Overdag kijkt in Vlaanderen toch niemand televisie’, zegt VRT-baas Sandra De Preter. ‘De Vlamingen zijn op dat moment immers op hun werk. De zendtijd van één en Canvas kan tussen 9u en 17u daarom integraal uitgeleend worden aan de RTBF.’ Op de Waalse dagtelevisie zullen programma’s komen speciaal bedoeld voor Waalse werklozen. ‘Zo komen er relaxatieprogramma’s en ook een webcamuitzending die elke dag vanuit een ander Vlaams kantoor  zal uitgezonden worden. Zo waant de werkloze Waal zich toch een beetje nuttig, op zijn of haar fictieve werk.’

De bekende Waal Christophe Deborsu gaat het merendeel van de programma’s presenteren. Er bestaat immers geen andere Waalse presentator.

Posted in: TV Olen TV-tips