Stoplicht negeren lukt al, ondanks ontbreken verkeersbord

Posted on 9 februari 2012 door

5


Alhoewel de nieuwe regel die fietsers toelaat het rode licht voorbij te rijden om vervolgens rechts af te slaan nog niet van toepassing is, lukt het toch al om ze uit te voeren.

De TV Olen redactie probeerde het bewuste manoeuvre uit op verschillende kruispunten in Vlaanderen en kwam tot de verrassende conclusie dat het vandaag toch al mogelijk is om door het rood te rijden en vervolgens rechts af te slaan.

Onze redactie bekeek de videobeelden van het experiment samen met de staatssecretaris voor mobiliteit Melchior Wathelet (cdH). ‘Ik sta voor een raadsel. Het ontwerp van het bewuste bord dat aangeeft dat door het rood rijden mag, heeft onze ontwerpers een pak werkuren gekost. Dat blijkt nu allemaal voor niks te zijn geweest.’

De videobeelden van het TV Olen-experiment werden ondertussen voor verder onderzoek overgebracht naar de Université de Liège, pas daarna mogen wij ze voor publicatie vrijgegeven. Wathelet roept eerstdaags ook een parlementaire commissie bijeen om de zaak tot op de bodem uit te spitten. ‘We moeten weten waar fouten zijn gemaakt’, zucht de staatssecretaris.

Het is trouwens niet de eerste keer dat TV Olen een heilig huisje van de wegcode wist te slopen. Eerder toonde onze redactie ook al aan dat rijden zonder rijbewijs lukt, en dat je ook niet hoeft te stoppen aan een zebrapad wanneer een voetganger de E-40 oversteekt.

Meer verkeer: ‘Nuchter autorijden is levensgevaarlijk’ (27 januari 2012)

Posted in: Olen nieuws