Nieuwe gezinsvakanties: deelnemen aan genocide

Posted on 17 januari 2012 door

3


Rijke westerse toeristen vallen bij bosjes voor een nieuwe vorm van gezinsvakantie: in Afrika deelnemen aan etnische zuiveringen.

Een Britse reisorganisatie biedt komende zomer een wel heel aparte gezinsvakantie aan. Toeristen kunnen tegen een aanzienlijke prijs militaire milities in Afrika vergezellen om een bevolkingsgroep naar keuze uit te roeien. Het reisbureau laat de deelnemers kiezen uit diverse conflictgebieden in onder andere Soedan, Somalië, Sierra Leone,  Zimbabwe en Zambia.

Het neerknallen van minderheden is in bepaalde van deze landen echter controversiëel omdat de populatie zich nog maar recent herstelde van vorige genocides. Liefhebbers van volkerenmoord krijgen de gelegenheid om een aantal koppen mee naar huis te nemen als trofee van hun Afrikaans ‘avontuur’. De reisorganisatie zorgt ook voor een fotoploeg ter plaatse. Voor een kleine meerprijs legt een cameraploeg de gezellige familiegebeurtenis vast op de gevoelige plaat. 

Ondanks kritiek verdedigt de reisorganisatie de praktijk. ‘Er zullen altijd mensen ontroerd raken bij het zien van dode Afrikanen, maar het gaat hier om een geregulariseerde genocide. Humanitaire organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen worden gefinancierd met geld afkomstig van de etnische zuivering’.

Ook Studio Brussel heeft interesse in het project en denkt om alsnog een zevende ‘Music For Life’ te organiseren, ditmaal onder de naam ‘Genocide for life’.