Jagers gaan hangjongeren schieten

Posted on 15 januari 2012 door

55


De Vlaamse regering besliste gisteren dat jagers per 1 februari ook hangjongeren mogen schieten. Bedoeling is de door hen aangerichte schade in te perken, zo legt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit.

Jagers kunnen zich vanaf maandag opgeven voor het verkrijgen van een jachtvergunning. ‘Bedoeling is dat zij tussen 2.000 en 6.000 problematische hangjongeren zullen schieten’, zegt de minister. ‘Zo hopen we 13 miljoen aan schade van bijvoorbeeld vernielde bushokjes of geluidsoverlast te recupereren.’

De beslissing kadert in het ‘uitroeiingsbeleid’ van de minister die alle wezens die schade aanrichten gaat bestrijden. Naast hangjongeren mogen de jagers ook bijkomende aantallen everzwijnen, vossen en Canadese ganzen schieten.

Ook jacht op scouts?
De jacht op hangjongeren verloopt wel onder strikte voorwaarden, en mag enkel dienen om schade te voorkomen. De jachtlobby hoopte van minister Schauvliege bredere quota te verkrijgen, omdat zij bijvoorbeeld met onnozele jeugdbewegingsactiviteiten fazanten en ander wild uit de Vlaamse jachtgebieden weghouden. ‘Ze verpesten onze hobby’, klaagt de jachtlobby in een persbericht.

Voorlopig krijgen de jagers van Joke Schauvliege echter geen toelating om ook scouts en kajotters te bejagen. Daarover wil de minister ten vroegste komende zomer praten. Ook nieuwe jachtquota voor indignados, vegetariërs en boomknuffelaars staan dan op het programma.

Posted in: Olen nieuws