Ook dt-fout in regeerakkoord

Posted on 9 januari 2012 door

3


De Nederlandse Taalunie is niet te spreken over een dt-fout in het regeerakkoord van de Elio di Rupo en zijn ministers. ‘Een gevolg van een te strakke deadline’, verdedigt premier di Rupo zich.

Oppositiepartij N-VA bracht afgelopen weekend ook al aan het licht dat de federale ministers dit jaar hun loon met gemiddeld acht procent zien stijgen. In tijden van crisis een totaal foute boodschap, vond de partij. Volgens Elio di Rupo is de loonsverhoging echter het gevolg van een tikfout, omdat de begroting aan een recordtempo moest worden opgemaakt.

Nu blijkt dat er niet enkel in de boekhouding foutjes werden gemaakt. Ook in de tekst zelf liet de eindredactie van de regering zware steken vallen. Zo ontdekte Hieronymus Van Cailly-de-Gérac, eindredacteur en vooraanstaand lid van de Nederlandse Taalunie, een -dt fout op pagina 136 van het regeerakkoord.

‘Door de fout verliest het complete akkoord alle geloofwaardigheid’, klaagt Van Cailly-de-Gérac. ‘De Taalunie is furieus. Dit kan alleen in een land als België. Ze zullen weer met ons lachen in het buitenland. Het is mogelijk dat wij als eindredacteurs actie tegen deze taalkundige prutsers ondernemen, dat kan in de vorm van een staking. Het is goed mogelijk dat er in dat geval ook dt-fouten in de kranten zullen staan!’

De dt-fout was niet de enige tikfout in de tekst. In het hoofdstuk over internationale handel stond ‘We hopen tegen 2014 de export van Joden naar Duitsland met dertig procent te verhogen.’ In een correctietekst werd benadrukt dat het uiteraard om Jodium, en niet Joden, gaat. Volgens Elio di Rupo is de fout het gevolg van een verkeerde vertaling uit het Frans.

Posted in: Olen nieuws