Bonnetjes voor seksueel misbruikte kinderen

Posted on 20 december 2011 door

23


De katholieke Kerk heeft beslist om slachtoffers van seksueel misbruik door priesters en andere geestelijken te compenseren in de vorm van tegoedbonnetjes. Dit naar analogie met de succesvolle Pukkelpop-compensatie-actie.

Uit angst dat de Kerk als instituut strafrechtelijk aansprakelijk zal worden gesteld voor schuldig verzuim is de kerkleiding gestart met een procedure om alle slachtoffertjes te compenseren. De schadeclaims worden uitbetaald in de vorm van tegoed- en kortingsbonnen voor kerkelijke activiteiten.

‘Wij hopen zo dat de “slachtoffers”  hun gemiste jeugd terug kunnen kopen’, zegt bisschop André Leonard. ‘Met de bonnen kunnen zij in de kerkshop toffe artikelen, zoals een kinderbijbel, kopen. De compensatie kan ook gebruikt worden om allerhande Kerkelijke feesten, van huwelijk tot priesterwijding, gedeeltelijk mee te betalen.

De eventuele kinderen van de misbruikte kinderen zullen later ook recht hebben op een gratis doopsel en heilig vormsel. Tot slot mogen de bonnetjes ook in de wekelijkse offerschaal gelegd worden.’ 

Vergeving

De bisschop laat verder weten dat zowel hij als God iedereen die misbruik bij het gerecht geklikt heeft, zal vergeven voor zijn of haar zonde. In de toekomst wil de Kerk zich beperken tot kinderen met een verstandelijke achterstand, die minder traumatische ervaringen aan het misbruik zouden overhouden, en later ook nooit naar tegoedbonnen zouden vragen.

Posted in: Olen nieuws