De Kampioenen veroorzaken ongevallen

Posted on 25 augustus 2011 door

1


Uit onderzoek blijkt dat er net voor een uitzending van het populaire VRT-programma ‘FC De Kampioenen’ meer ongevallen gebeuren.

Het onderzoek toont aan dat net voor de programmatie van een uitzending, zowel in de weekdagen als in het weekend, gemiddeld 61% meer incidenten plaatsvinden op de weg. Het gaat vooral om blikschade (85%), en in mindere mate ook om ongevallen met gewonden (11%) en doden (4%).

Een verklaring zoeken de onderzoekers in het feit dat mensen geneigd zijn om zich te haasten en daarom minder aandachtig zijn. ‘Wie het begin van een aflevering mist, kan vaak ook de rest van de aflevering niet volgen, zelfs wanneer de persoon in kwestie de herhaling al eens eerder heeft gezien’, zegt onderzoeker Tim Bastiaans.

Eerder ontdekten dezelfde onderzoekers ook al dat er meer huiselijk geweld plaatsvindt tijdens de programma’s ‘1000 zonnen’ en ‘Geert Hoste en het jaar van de hond’, en dat kijkers van ‘Het Journaal’ soms niet geloven wat de nieuwslezer vertelt. Een verklaring hebben ze hiervoor nog niet.

Posted in: Olen wetenschap